woensdag 12 juni 2013

Anna Enquist – De Thuiskomst

In het boek De Thuiskomst gaat James Cook, de man van Elizabeth, veel op reis omdat hij een ontdekkingsreiziger is. Elizabeth krijgt veel kinderen, maar in het boek overlijden ze allemaal, ook haar man James. Ze blijft als enige over, samen met Isaac Smith, die uiteindelijk ook overlijdt. Ze blijft eenzaam en alleen.

James Cook was de basis voor het boek "De Thuiskomst". Het boek is eigenlijk een autobiografie van James Cook. Deze biografie van James Cook laat zien hoe erg het leven in het boek lijkt op het echte leven van James Cook.

James Cook werd geboren op 27 oktober 1728, Marton, Yorkshire. Op 21 december 1762 trouwde hij met Elizabeth Batts (1741-1835). Samen kregen ze zes kinderen:
·         James (Jamie), 13 oktober 1763 - 25 januari 1794
·         Nathaniel (Nat), 14 december 1764 - 5 oktober 1780
·         Elizabeth (Elly), 1767 - 9 april 1771
·         Joseph, 26 augustus 1768 - 13 september 1768
·         George, 8 juli 1772 - 1 okt. 1772
·         Hugh (Benny), 23 mei 1776 - 21 december 1793

James Cook heeft zijn jongste 2 kinderen niet gekend:George werd geboren en stierf enkele maanden later tijdens de tweede reis; Benny werd geboren tijdens de derde reis.
Zijn enige dochter Elly stierf op 4-jarige leeftijd bij een verkeersongeval onder de hoeven van een paard terwijl hij op zijn tweede reis was.

James Cook overleed tijdens zijn derde reis op 14 februari 1779 in Hawaï. Hij was gedood, samen met 4 van zijn mannen, in een conflict met de inwoners van Hawaï.

Nat was bezig aan zijn opleiding bij de marine toen hij stierf tijdens een orkaan vlakbij het eiland Jamaica.
De oudste zoon James stierf ook als zeeman, hij was bevelhebber van het schip "Spitfire". Hij overleed aan boord van een sloep, waarin hij naar zijn schip werd geroeid net voor een storm. Het incident gebeurde in de haven van Poole Harbour vlakbij Isle of Wight.
De jongste zoon Hugh/Benny stierf door koorts terwijl hij studeerde aan het Christ College in Cambridge.

Elizabeth Batts stierf op 93-jarige leeftijd, ze had haar man en alle kinderen overleefd. Ze is samen begraven met Jamie en Hugh, in de kerk van St-Andrew-the-Great in Cambridge.

James Cook en Elizabeth hadden geen erfegenamen. De kinderen overleden allemaal op jonge leeftijd, behalve Jamie. Jamie kreeg geen kinderen.


Als je meer wilt weten over de dood van James Cook, op een soort van grappige manier: The Amazing Life and Strange Death of Captain Cook


Willem Frederik Hermans - De donkere kamer van Damokles.

Het boek speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Het gaat over Henri Osewoudt en Dorbeck. Dorbeck geeft Osewoudt een paar opdrachten waardoor hij als een verrader wordt gezien. Osewoudt zegt dat Dorbeck kan bevestigen dat hij geen verrader is, waarna blijkt dat Dorbeck het verzonnen alter ego van Osewoudt is.

Een alterego is een andere persoonlijkheid van eenzelfde persoon. Het is Latijn voor “andere ik”. In de literatuur wordt dit veel gebruikt om personages te beschrijven met verschillende identiteiten, zoals Osewoudt/Dorbeck. Het kan ook een psychische stoornis zijn, dan denkt een persoon in het echte leven meerdere persoonlijkheden te hebben.

Bij een dissociatieve identiteitsstoornis kan een persoon twee of meer verschillende persoonlijkheden aannemen. Vaak weten de persoonlijkheden weten niks van elkaar af, waardoor je niet weet welk persoonlijkheid nou de echte is van het persoon in kwestie. De persoonlijkheden, of alter ego’s, hebben hun eigen karakter, verleden en soms een ander uiterlijk (manier van doen, stem etc.).

Algemene kenmerken van DIS:
·          De aanwezigheid van twee of meer duidelijk onderscheiden persoonlijkheden.
·          Minimaal twee van deze identiteiten of persoonlijkheden nemen regelmatig het gedrag van de persoon over.
·          Het niet kunnen herinneren van belangrijke persoonlijke informatie, wat niet verklaarbaar is met vergeetachtigheid.
·          De stoornis is geen gevolg van effecten na inname van een stof of een lichamelijke aandoening.

Andere kenmerken van DIS:
·         Geheugenverlies, stukken van het verleden kwijt
·         Van een afstand naar zichzelf kijken
·         Controle van de werkelijkheid verliezen, alleen het verleden van de aanwezige persoonlijkheid kunnen herinneren
·         Conflict tussen persoonlijkheden
·         Het wisselen van persoonlijkheden
·         Mogelijke zelfmoordneigingen of zelfbeschadiging


In de volgende clip is Helen te zien, een vrouw met zeven persoonlijkheden: Helen. Tijdens het interview met Jensen is te zien hoe ze van persoonlijkheid verandert en dat er een dominante persoonlijkheid in haar zit: “Minimaal twee van deze identiteiten of persoonlijkheden nemen regelmatig het gedrag van de persoon over.”

Maarten 't Hart - Een vlucht regenwulpen.

De hoofdpersoon van het boek is Maarten. Maarten lijkt op het eerste gezicht een doodgewone jongen, maar niet is minder waar. Hij groeit op ver van het dorp op een boerderij, hierdoor is er niet veel contact met de buitenwereld. Hij is ook nog eens het enige kind van streng gereformeerde ouders. Door deze redenen ontwikkelt hij een angststoornis: pleinvrees. Hij komt hier voor het eerst achter als hij naar het dorp gaat om zijn amandelen te laten knippen.

Agorafobie, een ander woord voor pleinvrees, is de angst om een vertrouwde omgeving te verlaten. Maarten kom dan pas voor het eerst in het dorp, dus zijn vertrouwde omgeving (de boerderij) heeft hij verlaten. De angst kan bij verschillende situaties ontstaan: in open ruimten, situaties waarin veel mensen bij elkaar komen, reizen of de angst in verlegenheid gebracht te worden of niet 'terug te kunnen keren'.

De ernst van de fobie is verschillend, er kan alleen onrust optreden maar er kan bijvoorbeeld ook volledige isolatie van de buitenwereld ontstaan. De mensen die alleen onrustig worden hebben verder wel sociale contacten, echter de mensen die zich van de buitenwereld isoleren verliezen soms zelfs contact met vrienden en familie.

Symptomen voor deze fobie / angststoornis zijn als volgt:
·                        Hartkloppingen
·                        Duizelingen
·                        Misselijkheid
·                        Licht worden in het hoofd
·                        Rood worden
·                        Zweten
·                        Angst voor de angst
·                        Hyperventileren
·                        Vermijden van bepaalde plaatsen

Agorafobie betekent: angst voor de Agora. Het woord “Agora” betekent letterlijk: verzamelplaats. De Agora was een marktplaats in Hellas, wat nu Griekenland heet. Op deze markt vond het sociale leven plaats, het was hét ontmoetingspunt / de vergaderplaats van een polis (burcht).



Het volgende fragment is een liedje van Gijs Nillessen, die zelf een ervaring had met deze stoornis. Gijs Nillessen is een Nederlandse cabaretier. Hij heeft een liedje over de stoornis gemaakt: Gijs Nillessen - Agorafobie. Hij legt voor het liedje uit hoe hij zichzelf isoleerde van de buitenwereld.

zaterdag 8 juni 2013

Connie Palmen - De Vriendschap.

In het boek De Vriendschap van Connie Palmen zijn de twee hoofdpersonen Kit en Ara tegenpolen van elkaar. Echter hebben ze allebei een eetstoornis. Ook deze eetstoornissen zijn tegenpolen: Ara eet te veel (obesitas) en Kit eet te weinig (anorexia nervosa).

Als men het woord eetstoornis horen, zien ze vaak magere modellen voor zich die door de fashion wereld worden geteisterd. Terwijl er van dikke mensen wordt gezegd dat het hun eigen schuld is. Ik vind dat niet zo, vaak zijn er redenen waarom er obesitas voorkomt en grotendeels is het de schuld van onze eigen maatschappij.

Anorexia nervosa en boulimia nervosa zijn beiden psychische aandoening met een andere diagnose. Toch hebben ze vaak dezelfde “kwalen”:

Anorexia nervosa
Boulimia nervosa
Gelijkenissen
Moeheid
Moeheid, malaise
Vertraagde leging van de maag en irritatie van de darm
Irritaties en scheuren in de keel, de slokdarm en de maag
Langzame en onregelmatige hartslag
Hartritmestoornissen
Hartfalen
Door uitdroging ontstaat een gebrek aan kalium wat kan leiden tot hartritmestoornissen of hartfalen.
Hormonale veranderingen
Hormonale veranderingen
Dood
Dood
Verschillen
Afgenomen bot-massa en verstoring van de bot-matrix (harde deel)
Gebitsproblemen
Vertraagde bloedsomloop; koude handen en voeten
Afhankelijkheid van laxeermiddelen
Vertraagde of moeizame stoelgang
Oedeem in gezicht
Amenorroe (het uitblijven van de menstruatie)
Dwanghandelingen
Nierstenen
Opgezette klieren
Verkleining van het slagvolume van het hart
Concentratiestoornissen

Zoals in de hierboven gegeven tabel, zie je dat beide ziektes kunnen fatale gevolgen hebben. De maatschappij vecht vooral tegen anorexia nervosa door middel van campagnes.
Er is één campagne die ik zelf heel erg waardeer. Het Franse model Isabelle Caro had vanaf haar 13e anorexia nervosa en is op haar 28e waarschijnlijk door een slecht immuunsysteem, veroorzaakt door anorexia, overleden. Door haar ervaring wilde ze dat modellenbureaus niet te lichte modellen aan mogen nemen, zodat de modellen gezond blijven.

Op de volgende site zijn er een paar campagnes tegen anorexia en boulimia afgebeeld: http://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Tien_anti_anorexia_campagnes

Wat mij opvalt is dat er meer campagnes zijn tegen anorexia/boulimia dan tegen obesitas. Hierbij wil ik het volgende herhalen: “Als men het woord eetstoornis horen, zien ze vaak magere modellen voor zich die door de fashion wereld worden geteisterd. Terwijl er van dikke mensen wordt gezegd dat het hun eigen schuld is.”
Vaak is het bij anorexia zo dat de maatschappij de mens verandert, door modellen in tijdschriften etc. Bij obesitas is zit er vaak een emotionele reden achter, ze zijn (seksueel) misbruikt in hun kindertijd, vallen op hetzelfde geslacht etc.


Om mijn blog af te sluiten wil ik een fragment van een programma laten zien. Supersize vs. Superskinny is een Engels programma waarin een dun persoon en een dik persoon elkaar's maaltijden uitwisselen. Een goed voorbeeld van de ernst van de eetstoornissen zijn de volgende fragmenten: Supersize vs Superskinny