dinsdag 20 december 2011

Blogpost 2. (Van Den Vos Reynaerde)

Suske & Wiske – De Rebelse Reinaert

De Rebelse Reinaert is een stripverhaal uit de Suske en Wiske reeks. Paul Geerts heeft het scenario geschreven en de schetsen getekend. De tekeningen zijn verder uitgewerkt door Marc Verhaegen.

De Rebelse Reinaert kent een paar verschillen van het originele Van De Vos Reinaerde geschreven door Willem.

Het eerste verschil is meteen opmerkelijk, er zijn extra karakters toegevoegd aan het verhaal, waardoor Suske, Wiske en Lambik, met behulp van Merlijn de tovenaar door de tijd reizen naar de 13e eeuw.
Het volgende wat ons opviel was dat in het originele verhaal, Bruun in de val wordt gelokt door Reinaert en zichzelf loswrikt en daarbij ernstig gewond raakt. In De Rebelse Reinaert bevrijdt Lambik de beer uit de boom, zonder enige verwondingen te veroorzaken.
Ten slotte viel ons op dat er een geheim genootschap is gevormd door Bruun de beer, Isengrim de das en Tibeert de kater. Koning Nobel komt daar tijdens het verhaal achter door Lambik, die vervolgens in de plaats van Isengrim tot eerste minister wordt gekroond. In het origineel verzint Reinaert dit genootschap, om onder zijn straf uit te komen.

Wij denken dat Paul Geerts het verhaal van Reinaert de Vos heeft aangepast, zodat het een spannender stripverhaal wordt en de personages van Suske en Wiske erin verwerkt konden worden.

Naar onze mening is het originele verhaal beter te begrijpen, omdat de extra karakters in de strip voor verwarring zorgen. Ook kan je minder fantaseren bij De Rebelse Reinaert, omdat er al een beeld wordt gevormd. Wel, is de Suske en Wiske versie van Reinaert de Vos leuker om te lezen, vooral voor de jongere lezers.


Onze strip "Reinaert biecht bij Grimbeert"


maandag 24 oktober 2011

Blogpost 1. (Hella S. Haasse - Oeroeg)

OEROEG
Hella Haasse

Een link naar informatie over de auteur (Hella Haasse):

Een link naar een goede samenvatting van het plot:

Een link naar de recensie die je hebt gelezen:

Een korte beschrijving van het plot & de thema’s van het boek:
Ik vond het plot niet heel duidelijk uitgelegd. Het einde was een beetje kortaf.
De thema’s die ik in het boek heb gevonden zijn:
-        Vriendschappen tussen verschillende culturen;
-        Verschillen tussen verschillende culturen;
-        Onderdrukking (van het Nederlandse volk tegen Indonesiërs in de tijd van Nederlands Indië)

Bij ‘Vriendschappen tussen verschillende culturen’ bedoel ik de vriendschap die zich op jonge leeftijd opbouwt tussen de ik-persoon en Oeroeg. De ‘Verschillen tussen verschillende culturen’, hier wil ik aangeven dat de vader van Oeroeg nog steeds werkt voor de vader van de ik-persoon en die komen uit verschillende culturen, waardoor het “logisch” is dat de “Indonesiërs” onderdrukt werden door de “Nederlanders”. Dit verklaart ook het laatste thema ‘Onderdrukking (van het Nederlandse volk tegen Indonesiërs in de tijd van Nederlands Indië)’.

Je mening over de hoofdpersonen, plot en thema:
Ik vond het boek aan het begin niet heel duidelijk over de hoofdpersonen. Het boek werd verteld vanuit het perspectief van een ik-persoon. Ik vind het beter lezen als je niet uit iemand zijn perspectief oftewel een ik-persoon wordt geschreven, omdat dat de situatie beter beschrijft zonder meningen van de persoon in kwestie.

Ik vond het plot wel jammer, want ik had liever op een ander einde gehoopt. Maar toch vind ik het ook wel leuk, zo’n mysterieus einde dat de ik-persoon niet wist of het Oeroeg was die bij het Zwarte Meer was met een pistool en ook dat toen de ik-persoon heel even wegkeek Oeroeg, een ander persoon of misschien hallucinatie van een herrinering opeens verdwenen was. Toch wil ik wel weten wat het was wat de ik-persoon zag bij het Zwarte Meer op het eind, maar we zullen het nooit weten.

Ik vind thema’s zoals apartheid en onderdrukking altijd interessant om te lezen. De reden hiervoor weet ik eigenlijk niet, maar ik denk omdat het zo surreëel lijkt. Het is moeilijk te geloven dat er vroeger onderscheidt werd gemaakt tussen kleur, cultuur en, nu nog steeds, de arme en de rijke mensen. Ik ben zelf namelijk een persoon die geen onderscheid ziet in mensen.

Een beeld of muziekstuk of filmpje dat met het boek te maken heeft:
Slotmiddag Nederland Leest, Carré. Interview met Hella S. Haasse
Na afloop van het toneelbewerking van Oeroeg, voorgedragen door Willem Nijholt, het begin van een interview met schrijfster Hella S. Haasse. Slotmiddag Nederland Leest, 20 november 2009, in Carré. Tevens laatste openbare optreden van de schrijfster. Gefilmd door Nick Muller. http://www.youtube.com/watch?v=rT6bSqo_p9I